Griekenland - Peloponessos

Griekenland
griekenland 4x4 peloponessos offroad offroad reizen 4x4 reis

 

  • Griekenland Peloponnesos  1 t/m 13 oktober 2024 (di-zon) 
  • Noord Griekenland  2024 ( check  Hellas Travel Designers)

 

Griekenland, een fascinerend offroad land

Griekenland als reis bestemming is voor de meeste mensen een vakantieland, de vele eilanden, het geweldige klimaat met meer dan 335 dagen zon per jaar en de zee. Maar er is veel meer dan dat.
Griekenland… het meest zuidelijke Balkanland van Europa met ongeveer 11 miljoen inwoners, 3x zo groot als Nederland en met gemiddeld 82 inwoners per km2. Dat is 7x minder inwoners per km2 als Nederland met 571 per km2 en waarvan de meeste Grieken in de grote steden wonen zoals Athene, Thessaloniki en Patras.
Griekenland is vooral een bergachtig land met meer dan 300 grotere of kleinere bergen. De belangrijkste bergketen is het Pindos, die de "ruggengraat" vormt van het vasteland van Griekenland bestaande uit meerdere aaneengesloten bergketens vanaf Albanië tot aan de Golf van Korinthos. De hoogste berg van het land met 2917 meter is de Olympus - uit de Griekse mythologie bekend als het huis van de goden, terwijl ongeveer 40 bergketens in het hele land de 2.000 meter overschrijden. De Griekse bergen hebben een rijke diversiteit en sommige bossen behoren tot de oudste natuurlijke beboste gebieden in Europa met een onovertroffen rijke flora en fauna.

Het is een uniek land wat heel veel te bieden heeft… beroemd om zijn geschiedenis met Alexander de Grote, Koning Menaleos en Agamemnon of als bakermat van de democratie, de stadsstaten zoals Athene, Sparta, Korinthos enz. Grote namen zoals Socrates, Plato of Aristoteles. En beroemde plaatsen met de Acropolis, Olympia, Mycene, Epidavros, het Orakel van Delphi, het paleis van Knossos eva. Neem daarbij de Griekse mythologie waarin de oude Grieken verklaringen zochten voor het ontstaan van de wereld, de hemellichamen, de mensen, de goden, het kwaad, ziekten, natuurverschijnselen en de oerelementen aarde, water, vuur en lucht. Een levende mythologie van goden en halfgoden die je overal terugvind in de namen van rivieren, bergen, bossen of dorpjes.
Maar wat het bovenal te bieden heeft is heel mooi offroad waarbij de bergen, rivieren en bossen garant staan voor avontuur.

 De Griekse keuken

En uiteraard maak je kennis met de Griekse keuken, gerechten die je alleen in Griekenland zo lekker kunt genieten als nergens anders. De tavernas waar de menukaart bestaat uit de vele verrukkelijke voorgerechtjes… de mezedes en de pikilia - borden vol met vlees van de grill of vis. Ovenschotels met vlees en groente die uren in de houtoven hebben staan sudderen. De verschillende verse salades met ingrediënten die door de boeren kleinschalig en regionaal geteeld worden en nergens anders zo lekker smaken. En iedere ochtend staat er wel Griekse yoghurt met honing bij het ontbijtbuffet.
De lunch doen we ergens op een mooie plek “in het veld” en daarvoor zijn we helemaal ingericht. Het diner is in het hotel of in een taverna op loopafstand in het dorp. Afwisselend eten we a-la-carte maar doorgaans laten we René de tafels vol zetten met lokale gerechten met iedere dag wel iets nieuws op tafel.

 

Peloponnesos en Noord & West Griekenland
Twee all-inclusive 13 daagse hotel reizen hebben wij in ons reisaanbod en die we samen met ons partnerbedrijf Hellas Travel Designers van Rene Konijnenberg uitvoeren. Een reis over het schiereiland Peloponnesos – Zuid Griekenland en een reis door Noord & West Griekenland. Twee reizen die qua beleving volledig verschillend zijn van elkaar. Een verschil wat je het beste kunt omschrijven als het verschil tussen de provincie Friesland en Limburg in alle facetten.
Voor de reizen hebben we een prachtige 60 pagina’s dikke brochure ontwikkeld, met heel veel informatie, foto’s over Griekenland en natuurlijk ook een “van dag tot dag” programma. Wil je eens een kijkje nemen dan kan dat op de website van ons partnerbedrijf Hellas Travel Designers. (www.hellastraveldesigners.eu)
Beide reizen beginnen bij de ferryterminal in Ancona in Italië, op ongeveer 1480 km afstand van Utrecht. Na het inchecken bij de terminal gaat het naar de 1,5 km verderop gelegen ferry haven waar het wachten is op het boarden. De luxe ferry brengt je in ongeveer 17 uur naar Igoumenitsa in noord Griekenland en in ongeveer 22 uur naar Patras op de Peloponnesos.
Het reizen met een ferry is relaxed en je hoeft er geen zeebenen voor te hebben. De moderne stabilisator-vinnen zorgen voor een rustige overtocht. De ferries zijn van vele gemakken voorzien. Er is een dutyfree shop, een a-la-carte restaurant en zelfbedieningsrestaurant, meer dan voldoende zithoekjes, koffieshops met hapjes voor de lichte trek en nog veel meer. Onze favoriete plek is de koffieshop op het achterdek en deze opent al vroeg in de morgen zodat je in alle rust kunt genieten van de zee. De hutten die wij reserveren zijn allemaal van de categorie “buitenhut” voorzien van raam en zicht op zee, een douche/toilet en handdoeken.
 
Onze Hotels
Voor beide reizen hebben we door de jaren heen een mooie selectie van hotels opgebouwd op veelal bijzondere plaatsen en met minimaal 3 sterren: een familiehotel met de openhaard brandend als we aankomen, de bijzondere appartementjes binnen de vestingmuren van Monemvasia, kleine kleurrijke hotels in de bergen van het Pindos in Zagorochoria, weer een ander familiehotel met diner en ontbijt aan de waterkant maar ook de contrastrijke boutique hotels midden in een dorp. Maar voor alles: de service en de oprecht gemeende Griekse gastvrijheid die als een warme deken aanvoelt.

 
De Peloponnesos reis
De Peloponnesos… half zo groot als Nederland met slechts 1,1 miljoen inwoners waarvan 214.000 in Patras, de 3e grote stad van Griekenland.
Deze all inclusive hotelreis bestaat al sinds 2008 en is een klassieker geworden van 13 dagen met 11 dagen erg mooi en regelmatig pittig offroad door een steeds veranderend landschap. Een reis die we aan het begin van het jaar doen in de maand maart of april. Waar we in het noorden van de Peloponnesos boven de 1200 meter sneeuw op ons pad zullen vinden.

We reizen met de klok mee waar het de eerste 4 dagen naar het oosten trekken naar het dorpje Palaia Epidavros. Dat doen we door de bergen van het Panachaïkos, het Chelmos en Ziria. We overnachten in het mooie bergdorpje Kalavryta met een trieste erfenis uit de 2e W.O. Waar op 13-12-1943 de slachting plaatsvond van alle mannen en kinderen vanaf 14 jaar op Kapi Hill, net buiten het dorp. Waar in de hele regio dorpen platgebrand en geplunderd werden en de monniken van het klooster Mega Spiliou van de rotsen werden geworden. We rijden over de oude kustweg naar het Kanaal van Korinthos. Een kanaal waar Keizer Nero de eerste schep voor in de grond stak en op 25 juni 1893 geopend werd. 6 km lang, 27 meter breed, een waterdiepte van 11 meter en 70 meter hoogte vanaf de oude verkeersbrug. In Palaia Epidavros staat ons hotel aan de haven en dineren en ontbijten we aan de waterkant.

Vanaf Palaia Epidavros trekken we naar het zuiden langs het Theater van Epidavros: het mooiste bewaarde theater uit de oudheid. Langs Nafplio met het Palamidi fort boven op de berg en het Bourtzi in de haven gaat het naar Karyes, het dorp van de Kariatiden. Via prachtige oude boomgaarden, de bossen, het Parnonas gebergte en het mooie plateia van het dorpje Kosmas gaat het op Monemvasia aan. Een rots in zee met een eeuwenoud vestingdorpje en bovenop de rots de ruïnes van oude burcht. We overnachten in unieke appartementjes tussen de oude vestingmuren en een diner bij “to kanoni”. Een ervaring die je bij zal blijven.

Vanuit Gythio trekken we het meest zuidelijke deel van Griekenland in wat bekend staat als “de Mani”. Een streek waarvan met zegt.. “”Het duurt één dag om er doorheen te trekken. Het duurt een jaar om de mensen te leren kennen. Het duurt en leven lang om het te begrijpen.””  Één van de geheimen van Griekenland… Een streek waar je in het landschap overal eeuwenoude droog gestapelde muurtjes en uitgehakte terrassen zult zien. Waar de kenmerkende Mani Torens staan.. verdedigingstorens waar hele families of een garnizoen soldaten woonden. Waar tot in de 20e eeuw de bloedwraak nog gewoon was.

Vanuit Areopoli – de stad van Ares god van de oorlog - trekken we naar het noorden via de prachtige kustweg naar Agios Nikolaos waar we lunchen aan de haven. We steken het Taÿgetos gebergte over en gaan over de flanken via het dorpje Arna naar Sparti of Sparta… die van de 300. Een rit door vele dorpjes en over smalle, slingerende weggetjes als we bergen over zijn. Dineren doen we op het centrale plateia bij Giorgos Bourtzinakos.
Vanuit Sparti gaat het deels over de mooiste verharde bergpas naar Kalamata, op weg naar de kust en op weg naar Olympia. De geboorteplaats van de Olympische Spelen. Dan zijn we al bijna aan het einde van de reis want na het bezoek aan dit legendarische stuk Grieks cultureel erfgoed gaat het op Patras aan waar in de middag de ferry weer vertrekt naar Ancona.

Griekenland Peloponnesos 

Inclusief:
Ferry Ancona - Igoumenitsa - Patras v.v met 2 persoons buitenhut
10 hotelovernachtingen met ontbijtbuffet, lunches/picknicks en alle diners. 
Bezoek aan theater Epidavros, Mani, Kanaal van Korinthe, Messinia, Sparti, Olympia.
Grieks-Nederlandse gids, offroad routes met gps routes en gps uitleg. 
Reisvoorbereidingspakket met onder meer een uitgebreide reisbrochure.
Prijs is exclusief eten en drinken aan boord.
Deze reis is geschikt voor standaard 4x4 auto’s met minimaal bodembescherming, goede AT/MT banden, en aanhaakpunten voor een lier voor en achter.

 
Noord en West Griekenland

 

Deze reis wordt gedaan door ons partnerbedrijf Hellas Travel Designers van René Konijnenberg
Alle info vind u hier: https://hellastraveldesigners.eu/peloponnesos.html

Een all inclusive hotelreis van 13 dagen waarvan 11 dagen door het noorden en westen… een reis over de “ruggengraat” van Griekenland: het Pindos bergmassief. Een ruggengraat gevormd door meerdere bergmassieven die beginnen aan de grens met Albanië en eindigen in het zuiden bij de Golf van Korinthos.
Deze reis kenmerkt zich door de onherbergzaamheid, de ruigheid van de bergen, de vele rivieren die ontspringen in de bergen, prachtige dorpjes en de schoonheid van de natuur. En deze bergen en rivieren staan garant voor avontuur, voor uitdagend offroad waar de pittoreske bergdorpjes ons unieke plaatsen bieden voor overnachtingen.

Na aankomst in Igoumenitsa gaan we inkopen doen en vers brood halen bij de bakker. Dan trekken we de eerste 5 dagen naar het oosten, naar Kalambaka. Daar staan sinds eeuwen bovenop de zandstenen rotsen -overblijfselen uit de tijd dat de vlakte van Thessalië nog een binnenzee was- de Meteora kloosters. Maar voordat we daar aankomen hebben we de aanloop naar het Pindos, naar de bergen van het Lakmos waar we voorbijkomen aan het Orakel van Dodoni. Niet zo bekend geworden als het Orakel in Delphi maar in de oudheid net zo belangrijk. Via het slagveld bij Bizani uit de 1e Balkanoorlog tussen de Grieken en de Turken naar het Lakmos. Het eerste bergmassief wat prachtig offroad gaat opleveren en een bergdorpje Kalarites wat zo uit een sprookjesboek kan komen.

Na het Lakmos steken we de Arachtos over en komen we in het Zagorochoria, nog één van de geheimen van Griekenland. De dunst bevolkte regio met bergdorpjes die allemaal uit een sprookjesboek kunnen komen. Dorpjes met huizen van grijs natuursteen en donkere leistenen daken met grijze schoorsteentjes. Nauwe straatjes die tussen de huisjes doorslingeren waar net twee ezels elkaar kunnen passeren. Bospaden en langs enkele eeuwenoude boogbruggen brengen ons verder het oosten naar het Laoos meer en naar Metsovo. Een prachtig bergdorpje waar de bewoners nog een eeuwenoude traditie in stand hebben gehouden van houtsnijwerk, kaas en wijn. De Katara pas brengt ons naar Kalambaka waar we in de middag het Megalo Meteoron bezoeken, het grootste van de 6 overgebleven eeuwenoude kloosters.

Vanuit Kalambaka trekken we dan 6 dagen lang naar het zuiden, verder over de ruggengraat van Griekenland: het Pindos. De bergketens van het Lakmos, het Tzoumerka, Agrafa en Kaliakouda gaan ons werkelijk prachtig offroad brengen. Het onherbergzame van het Tzoumerka en Agrafa, behorende bij de mooiste bergen van Griekenland en het Kaliakouda, de Griekse Stelviopas. Bergketens waartussen de rivieren stromen zoals de Aspropotamos, Aoos en Evinos en die ons andere uitdagingen brengen.
En iedere avond hebben we heerlijke hotels waar we bij de meeste aan de openhaard kunnen zitten met een drankje en na kunnen praten over de belevenissen van de dag.

 
Noord & West Griekenland 

Deze reis wordt gedaan door ons partnerbedrijf Hellas Travel Designers van René Konijnenberg
Alle info en de reisbrochure vind u hier: www.hellastraveldesigners.eu/noord-en-west-griekenland.html
Inclusief:
Ferry Ancona - Igoumenitsa v.v met 2 persoons buitenhut
10 hotelovernachtingen met ontbijtbuffet, heerlijke lunches/picknicks en alle diners. 
Bezoek aan Theater van Dodoni, Metsovo, Kalambaka, Meteora kloosters
Rivieren rijden en door een woest ruig berggebied
Grieks-Nederlandse gids en reisleider, Rene konijnenberg, Prijs is exclusief eten en drinken aan boord.
Deze reis is geschikt voor standaard 4x4 auto’s met minimaal bodembescherming, goede AT/MT banden, en aanhaakpunten voor een lier voor en achter.